COMENÇA A RESTAURAR



                                                         




                                                      

En aquest blog us explicaré algunes de les tècniques per realitzar una restauració ò conservació des de: decapar, descolorir, eliminar paràsits, omplir i consolidar, posar peçes, tenyir, vernissar i encerar etc...


RESTAURAR PAS A PAS
 
Per començar us donaré unes pràctiques recomanacions per muntar un petit taller: espai, llum, ventilació, emmagatzematge de materials, eines i productes.

El primer pas és planificar l'espai del que disposem. El organitzarem per zones. Dedicarem una paret per organitzar les eines manuals (podem penjar un panell de fusta amb la forma de les eines que aniran penjades en ell, martells, serres, enformadors, tornavisos, tenalles, etc ... En una altra paret podem muntar uns prestatges on col · locar petits útils com raspalls, pinzells, tisores i els productes a utilitzar, ja siguin coles, decapants, ceres, vernissos, etc ...
És important reservar un lloc per als arxius amb documentació gràfica i escrita de la peça a restaurar.
Si tenim prou espai podem incloure un banc de treball amb algunes eines elèctriques, caladora, polidora, trepant etc ..







                 


Avui us proposo una tasca molt fàcil per al manteniment d'antiguitats que tinguem a casa . Qualsevol persona pot fer-ho , necessitem molt poc material i no cal cap coneixement previ de restauració .

El treball en el manteniment de les nostres antiguitats consistirà a neteja superficial de la fusta , nutrició , i acabat .


Netejar un moble antic , és una tasca que requereix certa cura . Abans de començar amb la neteja del nostre moble és essencial analitzar i identificar totes les superfícies . Incrustacions o elements metàl.lics , daurats , requereixen un tractament molt diferent . No tingueu por a mesura que aneu practicant podreu reconèixer immediatament alguns acabats . Una precaució que hem d'adoptar en la restauració o manteniment d'antiguitats , és fer una petita prova de neteja en una zona dissimulada o poc visible .

Tanmateix , saber que una neteja exagerada o inadequada, pot provocar l'eliminació de la pàtina antiga que s'ha format al llarg dels anys en el nostre moble i que moltes vegades mereix ser conservada.

El mètode que us recomano per al manteniment d'antiguitats i perquè aneu perdent la por a això de la restauració és molt poc invasiu per el nostre moble antic . Això sí... va dirigit a acabats encerats , ja sigui un moble rústic amb acabat únicament a la cera o una antiguitat acabada amb goma laca i cera . Bé, donçs tenint en compte l'avaluació , acabat i pàtina comencem .

Material necessari :

  Neteja:  Essència de trementina . Hi han altres productes molts més eficients però extremadament tòxics i que no recomano util.litzar.
  Nutrició:  Oli de llinosa
  Acabat:  Cera Verge d'abella incolora
  Draps de cotó
  Guants un sol ús de polietilè

Aquest material es pot trobar a qualsevol botiga de pintures.
És important que utilitzeu aquesta classe de guants i no altres, ja que aquests són aptes per a aquest tipus de dissolvents , i els de làtex acaba per desfer-los.

Si hem decidit que el nostre moble necessita neteja , bé pel seu aspecte , o perquè hi ha zones en què sembla que hi ha excés de brutícia utilitzarem essència de trementina o aiguarràs això únicament ens eliminarà les ceres antigues , no afectarà en el cas que la tingui , a la goma laca , ja que el dissolvent d'aquesta ( alcohol) i de la cera ( essència de trementina ) és diferent . Aclarir que aquest pas no és essencial , podem decidir , no netejar la nostra antiguitat i passar directament a nodrir i encerarla .

Per realitzar aquesta neteja únicament , amb un drap lleument humit amb aiguarràs , procedim a fregar suaument la superfície d'aquest mitjançant moviments circulars i assecar de tant en tant amb un drap net .

Per a la nutrició dels nostres mobles antics anem a preparar en un pot una barreja al cinquanta per cent d'oli de llinosa i essència de trementina o aiguarràs .

En un drap de cotó humitegem lleugerament amb la mescla i ho apliquem al nostre moble . És important no administrar massa producte , en cas que la nostra antiguitat es trobi molt poc nodrida podem donar més producte , fins que veiem la superfície brillant .

Atenció : l'oli de llinosa en penetrar en la fusta , l'enfosqueix . Si el vostre moble està massa sec s'enfosquirà, de fet recupera el seu color original .

Per a un perfecte acabat , deixar que la fusta absorbeixi el producte durant dues o tres hores aproximadament , i posteriorment , és molt important retirar l'excés amb un drap sec .
Per a l'acabat i una millor nutrició aplicarem cera verge incolora , pot ser específica d'antiquari , genèrica o la podeu fer vosaltres mateixos (això també requereix un capítol a part , us puc ensenyar diferents fórmules i proporcions depenent de l'acabat ) .

Jo sóc partidaria en mobles amb un acabat de goma laca aplicar cera verge incolora una mica més diluïda , el que ens assegura que no apliquem un excés d'aquesta en les nostres antigüitats.

Per aplicar la cera , molt senzill , amb un drap untar poca quantitat i aplicar en el moble . A l'hora donar la cera en el nostre moble antic , és preferible ser conservador , administrar poca quantitat i si veiem que requereix més procedirem de nou.

Passades 24 hores aproximadament treurem l'excés de cera que hagi quedat en un drap i li traurem brillantor fregant amb un altre drap sec que no deixi borrissol, també ho podem aconseguir amb un raspall, com si llustresim les sabates.



I de moment aixó es tot...


                                                   ESCRIPTORI CATALÀ  S.XVIII



                              

No hay comentarios:

Publicar un comentario